חשוב לחשוב, להבין ולכתוב לעובד עד 30 יום מרגע התחלת העבודה ואם מדובר בנער המוגדר כנער עד גיל 16 אז תוך 7 ימים מהרגע שהגיע לעסק - מסמך שכותרתו היא ״הודעה לעובד״,
במסמך אתה לא חייב להחתים את המועסק בעסק על ההודעה לעובד, אם כי זה טוב לעשות זאת - כעסק המטרה של המעסיק, להיות מסוגל להוכיח שהוא מעסיק טוב והוגן, גם לעובד וגם לבית הדין, מעסיק חכם לא רק אומר אלא מוכיח שהוא הוגן.
העסק יוצא ידי חובתו אם נתן לעובד חדש מסמך שכזה. המסמך מפרט בדיוק:
כמה המועסק מרוויח לשעה, כמה שעות הוא עובד, מי הממונה הישיר עליו (למי עליו לדווח), מה הגדרת התפקיד של העובד, מה שעות העבודה שלו, האם ומתי עושים לו הפרשות, איזה סוג עובד הוא (האם עובד במשרה לפי שעה, במשרה חלקית או מלאה, לתקופה בלתי קצובה, האם עונתי). ההודעה לעובד צריכה לגעת בדברים הבסיסיים ביותר שחובה על המעסיק לומר לעובד, זהות המעסיק, זהות המועסק, התאריך בו מתחילה העבודה, מה היום מנוחה של העובד בשבוע, מה אורכו של של יום העבודה, מה סך התשלומים שמגיעים למועסק, מה הדרגה שלו עם יש, מה יום התשלום בחודש בין הראשון לתשיעי.
כיצד נקבל עובד חדש?
עובדים בתחילת הדרך פעמים רבות סובלים מעומס, עקב עודף מידע ולחץ, המטרה לעשות את קבלת הפנים כמה שיותר פשוטה ונעימה, ללא שום לחץ ובעיקר כל הזמן להרגיע ולהראות שחשבתם על הכול (מה שמחייב אתכם כמעסיקים לחשוב על הכול, אז טוב שאתם מקדישים זמן לקרוא).
לאחר שהצגתם לעובד שלכם את מקום העבודה שיצרתם לו אתם יכולים לתפוח לעצמכם על השכם הפכתם למעסיק, הענקתם לו מקום פיזי, בין עם ליד מכונה, מחשב או מקום הפעילות, עליכם למנות אחראי אחד, אתם או איש אחר אליו הוא פונה בשאלות וממנו מקבל הוראות. אתם מסדירים את המשכורת(ברוטו), ומבררים מאיפה הוא מגיע וכיצד(לברר כמה תצטרכו לשלם לו נסיעות).
כמו כן עליכם להבין אם זאת העבודה הראשונה שלו (האם כבר יש לו קרן פנסיה מהעבודה הקודמת שלו) אם זה המקום עבודה הראשון שלו ואין לו קרן פנסיה יש לכם חצי שנה להתארגן ואם אין לו אז לפתוח לו קרן פנסיה. חשוב שהמעסיק ייתן לעובד תחושה שעכשיו זה הזמן לשאול שאלות, מותר לו לטעות כל עוד הוא חדש הוא לומד וזה הזמן לטעויות. זה לא הזמן להתחרות עם שאר האנשים ולא הזמן להצליח מייד תורידו לחץ.
בעיקר על המועסקים החדשים ללמוד את הנוהלים (יש מעסיקים שטורחים ומכינים "ספר נהלים", את התרבות ואת המנהגים של העסק.
כל שינוי בתפקיד יש להוציא הודעה לעובד על השינוי תוך 30 יום.
דוגמא:
חוזה/הסכם מינימום לעובד חדש:לכבוד תאריך:_________________________,
ת.ז. ________________כתובת: ____________________________
הנדון: תנאי העסקתך בחברה
1. אנו שמחים להודיעך על קבלתך לעבודה בחברתינו כעובד חודשי, בתפקיד__________________,
בכפיפות ישירה ל __________________________("הממונה") וזאת החל מיום ____________.
2. עבודתך תתבצע במשרה מלאה(100%), ב- 5 ימי עבודה בשבוע בימים א' עד ה', 43 שעות עבודה נטו לשבוע בשעות עבודה המקובלות בחברה (8 עד 5).
יום המנוחה השבועי הינו שבת. ידוע לך כי במסגרת התפקיד תדרש לעבודה בשעות נוספות, מעבר ליום העבודה הרגיל ולשבוע העבודה הרגיל, בהתאם להחלטת הממונה ובאישורו, ואתה מסכים ומתחייב לעבוד בשעות אלה לפי הצורך.
3. בתמורה לעבודתך, תשולם לך משכורת בסך _______ ש"ח ברוטו לחודש הכוללת הוצאות נסיעה(להלן: "המשכורת"). המשכורת כהגדרתה לעיל, מהווה בסיס לכל צורך וענין לרבות בגין הפרשות סוציאליות ואחרות.
4. בנוסף, ומבלי לגרוע מהאמור לעיל, תשולם לך תוספת בסך ______ ש"ח ברוטו לחודש כתמורה גלובלית מוסכמת לעבודה בשעות נוספות (להלן: "תוספת שעות נוספות גלובליות").
5. המשכורת ותוספת שעות נוספות גלובליות יתעדכנו בהתאם לתוספות היוקר כפי שישולמו לעובדים במשק מכח צו הרחבה.
6. זכויותיך בכל הנוגע לחופשה שנתית (10 ימים זה המינימום על פי חוק חופשה שנתית), דמי מחלה (דמי מחלה נצברים 1.5 ימים על כל חודש עבודה, ביום המחלה הראשון לא משלמים לעובד, ביום השני ובשלישי 50%).
דמי הבראה(לאחר שנת עבודה אתה זכאי לתשלום של 5 ימי הבראה), תהיינה על פי הקבוע בחוק ובצוי ההרחבה.
7. החברה תבטח אותך לאחר 6 חודשי עבודה בביטוח פנסיוני מקיף בקרן פנסיה לפי בחירתך או בביטוח אחר(אלא עם הגעת לעבודה עם ביטוח ממקום אחר, אם אין לך עדיין וזה מקום עבודתך הראשון אז החוק מאפשר להתחיל לשלם רק מן החודש השביעי והלאה), בהתאם להוראות צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק מיום 1.1.2008 שיעור ההפרשות של החברה ושלך לביטוח הפנסיוני יהיו בהתאם לקבוע בצו ההרחבה.
סכומי הפיצויים המופרשים לקרן הפנסיה בשיעורים הקבועים בצו ההרחבה, באים במקום תשלום פיצויי הפיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק, בגין השכר, התקופות והשיעורים בגינם נעשתה ההפרשה.
8. ההסכם הינו לתקופה בלתי קצובה וכל צד רשאי לסיים את ההתקשרות על ידי מסירת הודעה מוקדמת בכתב לצד השני, בהתאם להוראות חוק הודעה מוקדמת.
החברה רשאית לסיים את יחסי העבודה בכל עת במהלך ההודעה המוקדמת ולשלם לך חלף הודעה מוקדמת.על אף האמור לעיל, תהיה החברה רשאית לסיים את עבודתך לאלתר, תוך שלילת זכותך להודעה מוקדמת ו/או לפיצויי פיטורים במקרים של הפרת אמון, מעילה או גניבה וכיו"ב במקרים בהם על פי דין ניתן לשלול מעובד זכויות אלה.
9. בחתימתך על הסכם זה הינך מצהיר בזאת כי אין לך מגבלות רפואיות ואחרות לבצוע עבודתך בחברה וכי אתה חופשי להתקשר בהסכם ללא התחייבויות קודמות כלשהן, בין כעובד ובין כקבלן עצמאי כלפי כל אדם או גוף כלשהו, הפוגעות בהתחייבויותיך על פי הסכם זה.
10. בחתימתך על הסכם זה הינך מתחייב למלא את תפקידך במסירות ונאמנות ולהימנע מכל מעשה או מחדל שיש בו כדי לפגוע בחברה או בשמה הטוב או להזיק לה. כמו כן הינך מתחייב לשמור על כל הציוד, מתקנים, שרטוטים, רישומים, דיסקטים, תוכנות, קבצי מחשב ופריטים אחרים שימסרו או יועמדו לרשותך במסגרת מילוי תפקידך בחברה, ולא להוציא אותם מתחום החברה ללא קבלת אישור לכך מהחברה.
11. בחתימתך על הסכם זה הינך מתחייב לשמור בסודיות במשך תקופת ההעסקתך בחברה ולאחר מכן למשך כשנה כל מידע סודי, עסקי, כלכלי או אחר של החברה, אליו נחשפת תוך כדי ועקב עבודתך, ולא לעשות בו שימוש מכל סוג לעצמך ו/או לאחרים, אלא רק לצרכי החברה ולטובתה. מבלי לגרוע מכלליות האמור לעיל, הינך מתחייב לשמור בסודיות כל מידע הקשור לעסקי החברה, עובדיה, לקוחותיה, תוכניותיה, פיתוחיה העסקיים, הכנסותיה, הוצאותיה, ספקיה, מצבה הכספי וכיו"ב.
12. מסמך זה מהווה גם "הודעה לעובד" בהתאם לחוק הודעה לעובד(תנאי עבודה) התשס"ב - 2002.
אין באמור בו כדי לגרוע מכל זכות המוקנית לך מכח כל דין, צו הרחבה, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה.
13. אנו מאחלים לך הצלחה בעבודתך.שם המעביד: _________________________ .כתובת: _______________ . מיקוד:________ .חתימת העובד/ת: ____________________________ .
מינואר 2015 יש בנוסף
חובה חדשה: למסור הודעה בכתב גם למועמד למשרה
על מי חלה החובה?
על כל מעסיק
למעט החריגים הבאים:
-
מעסיק המגייס עובד לעבודה זמנית של עד 30 יום.
-
מעסיק בענף ההסעדה.
-
מעסיק קטן - עד 25 עובדים.
מתחילת הליכי המיון לעבודה, יש למסור למועמד, פעם בחודשיים, הודעה על התקדמות הליכי המיון.
אם עובד התקבל לעבודה לאותה משרה אשר לגביו התעניין המועמד - יש להודיע לו ולכל מי שלא התקבל למשרה ולעבודה וזאת עד 14 ימים מהרגע שבו המשרה הפכה לסופית.
מה צריך לכלול בהודעה למועמד?
את הפרטים הבאים:
-
שם המעסיק ושם המועמד.
-
במקרה שהגורם הממיין אינו המעסיק – פרטי הגורם הממיין.
-
היום בו החלו הליכי המיון.
-
התפקיד עליו מתמודד המועמד.
-
שם שולח ההודעה מטעם המעסיק.
ומה יקרה אם לא נמסור הודעה כזו?
ראשית, זו הפרה של חובה שבחוק אשר עשויה לגרור סנקציות כספיות משמעותיות של עשרות אלפי שקלים:
-
עיצום כספי.
-
קנס מינהלי.
-
קנס פלילי.
-
ובנוסף, עשויות להיות לכך השלכות בהליך של תביעה אזרחית של מועמד.
ממתי חלה החובה ומה קורה עם הליכי מיון קיימים?
מסוף חודש ינואר 2015.
כתב: דניאל שמר, עו"ד